Dnes se s vámi podělím o druhý letošní recept na vánoční cukroví.
Já osobně zázvor miluji. Zázvorový čaj sice nevypiju, ale pokud jde o pečení, tak ho fakt můžu – krásně voní. Letos jsem poprvé vyzkoušela tyhle zázvorové sušenky a zamilovala jsem si je. Nejsou nijak obtížné na přípravu a jsou fakt výborné!
Takže co budete potřebovat:
– 2 + 1/4 hrnku polohrubé mouky
– 1 lžičku jedlé sody
– 1/2 lžičky soli
– 2 lžičky zázvoru
– 1 lžičku skořice
– 1/4 lžičky hřebíčku
– 1/4 lžičky muškátového oříšku
– 3/4 hrnku másla
– 1/2 hrnku krupicového cukru (+ na obalení)
– 1/2 hrnku třtinového cukru
– 1 vejce
– 1/4 hrnku melasy
– 2 lžičky vanilkového extraktu
– tři tabulky bílé čokolády
Z takového množství ingrediencí jsem vytvořila cca 100 sušenek (záleží samozřejmě, jak velké budete dělat).
V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a muškátový oříšek a dáme stranou.
V jiné míse vyšleháme máslo s oběma cukry. Přidáme vejce, melasu a vanilkový extrakt a ještě chvíli šleháme. Pak postupně vmícháme sypkou směs a vytvoříme těsto, které zabalíme do fólie a dáme minimálně na hodinu chladit do lednice.
Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme v krupicovém cukru. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a přimačkáváme, abychom vytvořili malé placičky. Pečeme na 180°C, 8 – 10 minut.
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (mezi námi děvčaty – můžete ji klidně rozpustit v mikrovlnce – ušetří to dost času) a namáčíme polovinu sušenek. Můžeme dozdobit dle libosti.
Čokoláda zaschne i při pokojové teplotě, ale určitě je o dost rychlejší, když dáte sušenky na chvíli do lednice.
A je hotovo! Chuť zázvoru si můžete užívat po celé svátky.
Brzy se ozvu s dalším receptem na cukroví, do té doby se mějte krásně.
Make Them Envy
xxx
PS: Jestli preferujete video-recepty, koukněte na třetí díl vlogmas, ve kterém zadělávám těsto, a díl čtvrtý, kde sušenky peču a zdobím.
Pomůcky, které by se vám mohly hodit:
FTC disclosure: This post or video contains affiliate links, which means I may receive a commission for purchases made through my links.