Perníčky jsou jednoznačně moje oblíbené vánoční cukroví – po tom bych se utloukla. Takže jich každý rok dělám, co nejvíc můžu.
Zkoušela jsem několik receptů, včetně těch z polotovarů (které samozřejmě dopadly katastrofálně), a tenhle se mi osvědčil nejvíc. Tak se s vámi o něj chci podělit. Jdeme rovnou na to.
Co budete potřebovat:
– 40 g másla, nakrájeného na kousky
– 175 g medu
– 200 – 250 g hladké mouky (začněte na 200 gramech, když se bude těsto lepit, tak přidejte)
– 1/2 lžičky jedlé sody
– 1 lžičku mletého zázvoru
– 1 lžičku mleté skořice
– 1 lžíci pomerančové kůry, jemně nastrouhané
– 1 lžíci mléka
Na polevu:
– 400 g moučkového cukru
– 1 lžičku medu
– 60 ml vařící vody
– zdobení vaší volby
Máslo a med přivedeme k varu a na mírném ohni necháme přibližně dvě minuty pozvolna probublávat. Pak sundáme z plamene a necháme trochu vychladnout. Směs smícháme se všemi ingrediencemi a vytvoříme tuhé těsto.
Musím se vám přiznat, že občas (i letos), když vím, že budu zadělávat na perníčky několikrát a tedy dělat několik dávek, si to trochu zjednoduším – nechám si máslo hodně povolit a pak to prostě všechno smíchám dohromady. Taky to funguje a nemusí se nic vařit – je to tedy trochu rychlejší.
Hotové těsto dáme minimálně na půl hodiny chladit do lednice. Pak těsto rozvalujeme na pomoučené ploše a vykrajujeme požadované tvary. Vykládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C, 10-12 minut.
Na polevu jednoduše vyšleháte cukr, med a vodu dohladka a můžete zdobit. Já určitě tuhle polevu doporučuji, protože s ní perníčky hezky a rychle změknou.
Nakonec můžete perníčky poprášit mletým zázvorem, aby hezky voněly, nebo jakkoli dozdobit. Já osobně zastávám názor, že v jednoduchosti je krása.
Jestli preferujete video-recepty, můžete kouknout na první díl mých Vlogmas, kde jsem perníčky pekla.
A to je pro dnešek vše. Brzy se s vámi podělím o další recept na cukroví. Zatím se mějte krásně.
Make Them Envy
xxx
Pomůcky, které by se vám mohly hodit:
Kuchyňská váha
Sada misek
Plech
Váleček
Vykrajovátka
FTC disclosure: This post or video contains affiliate links, which means I may receive a commission for purchases made through my links.