Jak už jsem psala na instagramu: neupéct na podzim něco z dýně je proti přírodě. Tak jsem si letos v obchodě ulovila dvě dýně Hokaido a rozhodla se vyzkoušet zase nějaký nový recept. A jelikož se mi osvědčil, ráda bych se s vámi o něj podělila.
Přiznávám, že je to trochu pracnější. Hlavně to samotné vykrajování strašidýlek, ale já jsem to včera zvládla upéct, i když se Sofinka rozhodla, že odpoledne prostě nebude spát *facepalm*. Tahle dávka těsta vystačí asi na 13 kousků – vykrajovala jsem je asi hodinku, takže se to dá zvládnout 🙂
Co budeme potřebovat:
– 250 g hladké mouky
– 3 lžíce krupicového cukru
– 3 špetky soli
– 155 g másla
– 55 g ztuženého rostlinného tuku
– 7 lžic ledové vody (rozuměno klasických příborových; pokud máte odměrku na „tablespoon“ jako já, tak stačí přibližně 4)
– 2 dýně Hokaido
– 20 g másla
– 2 lžičky skořice
– 1/4 lžička muškátového oříšku
– 1 lžička sušeného zázvoru
– 1 lžička mletého kardamonu
– 160 g třtinového cukru
– 1 pomeranč
– 1 vejce
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku, cukr a sůl vsypeme do větší mísy. Přidáme na plátky nakrájené máslo a tuk a vytvoříme drobenku.
Přilijeme vodu a vytvarujeme tuhé těsto do koule. (Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte vodu; pokud by bylo lepivé, můžete přisypat trochu mouky.) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme přes noc do lednice (případně na hodinu do mrazáku).
Pak je třeba připravit si dýňovou náplň.
Dýni zbavíme šlupky a semínek a nakrájíme na kostky. Vložíme do zapékací mísy spolu s máslem, kořením a cukrem. Pečeme na 180°C přibližně 30 minut (dokud dýně nezměkne). Po vyjmutí z trouby rozmixujeme s nastrouhanou pomerančovou kůrou a pomerančovou šťávou.
Na tvrdý papír si uděláme šablony strašidýlek. Představivost nezná mezí 🙂
Těsto vyválíme na asi 3 mm silný plát a vykrajujeme strašidýlka (půl plné, půl s obličejem).
Plné části pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a navršíme na ně dýňové pyré asi 1 cm od okraje. Přiklopíme obličejovou částí a těsto spojíme přitlačením vidličky kolem dokola.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C, přibližně 20-25 minut – dozlatova.
A je hotovo! Ta práce za to stojí, jsou fakt výborné!
Ještě se chystám na minimálně jedno dýňové pečení, takže se brzy zase ozvu s nějakým tím podzimním receptem. Do té doby se mějte krásně.
Make Them Envy
xxx