Poslední dobou jsem toho celkem dost pekla. Malá už si vystačí chvilku sama s hračkami, takže já mám občas chvilku volnou. Navíc jsem si konečně splnila sen a koupila jsem si pořádného robota – to se peče jedna báseň!
A rozhodla jsem se, že se s vámi podělím alespoň o jeden recept (v budoucnu určitě přibudou další), a to na super jednoduchý jablečný koláč. Měla jsem to i s pečením v troubě asi za hodinku hotové, takže si myslím, že pro maminky na mateřské dovolené super záležitost – je to rychlé, jednoduché a fakt výborné.
Co na to budeme potřebovat:
– 4 jablka
– 1/2 hrnku hladké mouky
– 1/3 hrnku krupicového cukru
– 1 lžíce kypřícího prášku
– 1/2 lžičky strouhané kůry z citronu
– špetka soli
– 1/3 hrnku (75 ml) mléka
– 2 vejce
– 2 lžíce másla
– 1/2 lžičky vanilkového extraktu
– moučkový cukr na poprášení
A postup:
Nejprve si dejte rozehřát 2 lžíce másla, aby vám stihly vychladnout – buď v mikrovlnce, nebo na kamnech, to už je na vás. Pak si oloupejte jablka a nakrájejte na tenké měsíčky.
V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, citronovou kůru (já ostrouhala jeden malý citron) a špetku soli. V jiné míse pak vyšlehejte mléko, vejce, vychladlé máslo a vanilku. Tekutou směs pak vlijte na tu sypkou a promíchejte. Poté vmíchejte polovinu nakrájených jablek a směs vlijte do olejem vymazané formy na koláč. Na vrch pak vyskládejte zbytek jablek.
Samozřejmě pokud vám nezáleží na efektním povrchu, můžete všechna jablka rovnou vmíchat do těsta.
Pečeme na 220 °C přibližně 30 minut – dokud koláč nezezlátne a nezpevní se.
Po vyndání z trouby nechte koláč asi 10 minut ještě ve formě, pak můžete vyndat a nechat zcela vychladnout. Před podáváním můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.
A je hotovo!
No, neříkala jsem vám, že je to hrozně jednoduché. Určitě vyzkoušejte!
Já se zase brzy ozvu – třeba s dalším receptem. Mějte se krásně a užívejte první podzimní dny. 🙂
Make Them Envy
xxx